#häntpåkrogen

Funktionsnedsatta anmäler mest diskriminering

2:04 min

Flest anmälningar om diskriminering på krogen kommer från personer med någon typ av funktionsnedsättning. Vi har träffat Johanna, som ofta stöter på problem på krogen på grund av sin sjukdom.

– Det klassiska man får höra är väl: "Åh, vad roligt att sådana som du får komma ut". Sen kan det vara allt från vad jag har för sjukdom, hur rullstolen fungerar till hur mitt sexliv ser ut. Det är väl det vanliga, berättar Johanna som bor i Västerås.

Hon har Limb-Girdle muskeldystrofi, en neurologisk sjukdom som gör att stora delar av kroppen är orörlig och hon tar sig fram med hjälp av sin permobil.

– Jag kan inte lyfta armarna. Jag kan köra min elrullstol själv, än så länge. Men inte så mycket mer än så.

Johanna gick ofta ut med kompisar på krogen, men varje gång blev det problematiskt, säger hon:

– Jag tar mig fram till vakten och blir hänvisad till en bakväg eller sidoingång. Sen är det ofta en varuhiss, och så går man ganska ofta genom köket för att komma in i lokalen.

Därefter är det framförallt gästerna som är det jobbiga. Hon blir aldrig lämnad ifred och får ofta privata frågor från berusade gäster som vill prata om att hon sitter i permobil.

– Alltså, jag skulle ju vilja gå ut någon gång då och då. Men som det är nu så är det en så pass otrevlig upplevelse att jag tackar nej.

Det är personer med funktionsnedsättning som står för de flesta av anmälningarna till Diskrimineringsombudsmannen om kränkningar på krogen. Och enligt Lise Lidbäck, ordförande på Neuroförbundet, så är det fortfarande bara en liten del som anmäls:

– Jag tror att de flesta drar sig för att anmäla, och de som gör det är både modiga och starka.

Men samtidigt ser hon en positiv trend:
– De som är tonåringar och 20-30-åringar, som växer upp i dag, är mycket mer medvetna om sina rättigheter. För det ska inte vara någon slags välgörenhetsgrej över det hela. Oavsett funktionsnedsättning så har man rätt att ta del i samhället.

Johanna förstår att hennes krogbesök inte kan fungera precis som alla andras. Men en sak tycker hon inte är för mycket att begära:
– Jag borde kunna komma in på samma villkor genom samma dörr som alla andra. Det tycker jag inte är för höga krav, säger hon.