#häntpåkrogen

Polisen har dålig koll på ordningsvakter

1:12 min

För sex år sedan utredde Justitiekanslern övervåldet bland ordningsvakter. Men det är svårt att säga om det blivit bättre, för polisen har inte tillräckligt bra koll på hur ordningsvakterna sköter sig.

2007 granskade Justitiekanslern, JK, övervåld och obefogat våld från vakter och värdar. JK uppmanade då både polis och regering att se vad man kan göra åt det.

Idag är Regeringskansliet ännu inte klara med sin utredning. Polisen har infört en tvingande uniform för alla ordningsvakter samt ändrat i utbildningen.

Lars Sjöberg, verksamhetsansvarig för bevakningsfrågor på Rikspolisstyrelsen, anser att problemen har minskat, men någon riktig uppföljning har inte gjorts.

– Det är svårt att följa upp statistiskt vad det är som har hänt och om det blivit bättre, säger Lars Sjöberg.

Det är Rikspolisstyrelsen som bestämmer vilka arbetsregler som gäller för ordningsvakter. Lars Sjöberg säger att kollen på hur ordningsvakterna sköter sina jobb hade kunnat vara bättre:

– Jo, det hade varit väldigt bra att ha någon typ av IT-verksamhetsstöd där vi hade kunnat följa upp med säker statistik, men det saknar vi tyvärr som det är idag.

Så hur ska man kontrollera vakterna på ett bra sätt? Den frågan ställer sig Per-Erik Bergner, före detta chef på Polisens internutredningar:

– Det är en mycket bra fråga, att man verkligen har en granskning på dem. Det är lika viktigt att fria dem som att fälla dem, för det förekommer ju väldigt mycket obefogade anledningar också när man vill ge igen.