Streamad film kan vara olaglig

5:36 min

Strömmad film utreds nu av både svenska åklagarmyndigheten och av EU. Utredningarna ska slå fast om det är olagligt att dela ut och att strömma upphovsrättskyddat material.

Gratistjänsterna för att strömma film på nätet är många och i USA sägs strömmad film ta upp halva nättrafiken. Men trots att så många strömmar film har tjänsten hittills inte prövats. Svenska åklagarmyndigheten utreder nu om det är olagligt att publicera upphovsrättskyddat material på streamingsidor och EU utreder också om det kan vara olagligt att titta på strömmad film via internet.

Daniel Westman, forskare i IT-rätt vid Stockholms universitet medverkar i P3 Nyheter med Kazmierska för att berätta mer.

– Just nu kollar de på ett mål som handlar om tekniska kopior, alltså att datorn automatiskt skapar kopior när man streamar något. Hittills har man bedömt att det inte är olagligt att strömma material på nätet men det ska nu prövas. Och det är ju många som tjänar pengar på att lägga upp material som de inte har rättigheter till så det är nog bra att streaming prövas.

David säger att personer som arbetar med streamingtjänster på nätet flyttar sina servrar hela tiden så att de inte blir upptäckta. Men David tror att utredningen mestadels handlar om att statuera en moralisk dom snarare än att göra alla användare till brottslingar.

– Alltså, det är ju väldigt svårt att leta rätt på de som tittar på film eller så via nätet. Fokus ligger nog snarare på att i så fall hitta personer som laddar upp video och ljud på olovliga streamingtjänster. Men även där krävs ju stora resurser så det är kanske inte så troligt. Men det är bra att en utredning görs så att människor börjar fundera i banorna av vad som är moraliskt rätt att göra, säger David Westman.