#häntpåkrogen - lyssnarberättelse

Vakt: "Förortsblattar skrämmer bort vanliga gäster"

Lyssnaren Andreas jobbar i krogdörren och har själv blivit dömd för misshandel. "Men visst finns det poänger i att vakter brukar våld", skriver han till P3 Nyheter. 

Jag har jobbat i dörr i femton år. Först utan bricka (på den tiden fick man jobb på andra meriter än idag, jag hade tävlat i boxning), sen med bricka några år. Det var på den tiden när polisen inte gärna tog upp anmälningar mot vakter.

Men tiderna förändrades och när det gick lättare att anmäla blev jag det också. Många gånger och till slut dömd för misshandel. Har jobbat på precis som vanligt efter det förutom några år när jag satt inne, och gör det än idag.

Idag har polisen bytt sida i det här. Förra året blev jag av med ett dörrjobb på stadens paradgatan efter poliskontakt med krögaren, så visst gör de vad de kan för att få bort "kriminella" dörrvakter.

Synd bara att deras rekrytering av nya ordningsvakter bortser från verklighetens krav. Många är så ovana vid hot och våld att de blir ett lätt byte för den som t.ex. vill hota sig förbi kön. Det låter hur töntigt som helst men ibland måste man bekämpa eld med eld. Det är inte per definition fel med folk som är lite erfarna i krogdörrar. Och med det menar jag inte att det ska finnas frikort att använda våld för den sakens skull.

Angående diskrimineringen då. Ni ställer upp problematiken som att det är vakter eller krögare som är det onda, men jag har en helt annan uppfattning. Visst är det vakter och krögare som står för diskrimineringen, men det gör man för gästernas skull och för stället.

Hur då? tänker ni kanske. Jo, många svenskar är mot diskriminering och har inget mot att det finns några invandrare på samma klubb. Men bara om det är "snälla" invandrare. Några hårda förortsblattar skrämmer bort de vanliga gästerna. Då menar jag inte med hot eller så, utan bara genom sin närvaro.

För att se till att behålla gäster är man alltså selektiv i dörren. Problemet ligger inte enbart hos vakterna utan likväl hos allmänheten.

De flesta vakter anpassar sin nivå i dörren efter stället, alltså vad stället och publiken accepterar. Klarar man det blir det lugnt, trevligt och bra. Misslyckas man trivs inte gästerna.

Andreas heter egentligen något annat.