Vad tycker du om danska kungaporträttet?

5:55 min

Vissa har kallat det nya porträttet av den danska kungafamiljen för en skräckfilmsaffisch medan andra hyllar konstnären Thomas Kluges tavla.

Konstnären Thomas Kluge har arbetat med porträttet i fyra år och när det nu står färdigt är porträttet det första på över 100 år. Porträttet visades för första gången i lördags och sedan dess har tavlan varit en internationell snackis.

Karsten Thurfjell från Sveriges radio P1s kulturredaktion har kollat lite närmare på porträttet och medverkar idag i P3 Nyheter med Kazmierska.

– Min första tanke var ju att det såg ut som en skräckaffisch. Och att den har lite känsla av ”horror” är ju också det som är lite roligt med porträttet. Men den är ju också som gjord för att hata vilket man också ser på alla dessa reaktioner som redan först fram.

Karsten tror att poängen med att måla familjen i vanliga kläder är att just visa familjen som lite vanlig.

– Samtidigt vill man visa att familjen bor i eleganta miljöer så det är ju ett sätt att göra kungaporträttet lite roligare än den klassiska lite tunga stilen. Konstnären har nog jobbat med att få bort just den gamla och lit unkna känslan av porträtt vilket han också lyckats ganska bra med, säger Karsten Thurfjell.

 Se hela porträttet här.