#häntpåkrogen

Vakter om de som får nej på krogen: "Polacker, irakier och zigenare"

1:37 min

Vissa kommer inte in på krogen – ibland på grund av sin hudfärg. Nu berättar ordningsvakter och en entrévärd om hur vissa diskrimineras i krogkön på grund av sitt ursprung.

– Det har ju hänt flera gånger att chefen kommer skrikandes: ”Vem fan är det som har släppt in det här packet?!”. Då kan det ha varit ett sällskap på fyra personer, som är "utlänningar", som kommit in. Chefen har blivit rasande när han sett dem inne, berättar Josef som jobbat som ordningsvakt i Stockholm i mer än tio år.

De senaste fem åren har färre personer anmält att de blivit diskriminerade på krogen. Men de två ordningsvakter och den entrévärd som P3 Nyheter pratat med säger att diskrimineringen fortsätter.

"Krogägarna bestämmer"

Josef berättar att det är krogägarna som bestämmer vem som kommer in. En annan ordningsvakt, som vi kallar för Hamid, fick ordern:

"Inga polacker, inga irakier och inga negrer eller zigenare."

Även Maceo, som länge jobbat som entrévärd i Stockholms krogvärld, berättar en liknande historia som en kollega till honom var med om:

– Ägaren sa till honom, klart och tydligt: ”Jag vill ha in max tre svarta personer samtidigt”. Och översteg han det blev det problem för honom, då riskerade han att förlora sitt levebröd, säger Maceo.

Mörkhyande nekas

En krogägare får själv bestämma vem som släpps in eller inte, så länge det inte går emot diskrimineringslagen. Alltså får en krögare ha som policy att inte släppa in folk med sneakers, till exempel - men hen kan inte neka en gäst för att den är muslim eller homosexuell.

Ändå vittnar de vi pratat med om diskriminering. Enligt Josef är det tydligt vilka som inte är välkomna:
– Det är ju inget som är speciellt nytt va, det är ju människor som har invandrarbakgrund, mörkhyade personer.

Krogarnas knep för att kunna säga nej

Krogarna har olika knep för att slippa "fel folk", berättar Josef. Gästen måste stå på gästlistan, eller säga ett lösenord som inte finns. Eller så höjs plötsligt inträdet.

– Det lättaste är ju att ignorera dem (gästerna, red. anm.), fram till de blir förbannade och uppträder aggressivt, eller vad vakten uppfattar som aggressivt. Då är det lätt att gå fram till dem och säga ”Nej tyvärr, du är inte välkommen här på grund av hur du uppträder”, säger Maceo.

Maceo, Josef och Hamid heter egentligen något annat. I inslaget är deras röster utbytta för att skydda deras identitet.