Elever på Lundsberg åtalas efter strykjärnsnollningen

1:46 min

De flera år yngre eleverna hotades med att de skulle brännas med strykjärn. De blev tillsagda att lägga sig på golvet och fick ögonen täckta.

Nio Lundsbergselever åtalas för olaga hot alternativt ofredande för att de skrämt yngre elever att de skulle komma att brännas med strykjärn. Två av eleverna åtalas dessutom för vållande till kroppsskada för att de orsakat en brännskada på en av de yngre eleverna.

De flera år yngre pojkarna har skrämts att tro att de skulle komma att brännas med ett strykjärn, enligt åtalet. Pojkarna blev tillsagda att lägga sig på golvet och fick ögonen täckta. De fick se strykjärnet och sladden sattes i väggen, och de åtalade har sagt att pojkarna skulle "brännas eller brännmärkas".

Strykjärnet har satts mot pojkarnas hud. En pojke fick ett brännmärke, eftersom de åtalade inte kontrollerade att strykjärnet svalnat sedan kontakten dragits ur väggen.

En husföreståndare på Lundsbergs åtalas också för medhjälp. Husföreståndaren har, enligt åtalet, känt till vad som planerades, och lämnat sitt tillstånd till att strykjärnet skulle användas för att skrämma pojkarna med.

"Strykjärnsnollningen" fick mycket stor uppmärksamhet, och blev också droppen som fick bägaren att rinna över för Skolinspektionen. Myndigheten beslutade att ge skolan ett tillfälligt verksamhetsförbud, men skolan överklagade beslutet och ärendet ska nu prövas av kammarrätten. I avvaktan på ett utslag bedriver skolan sin verksamhet som vanligt.