Kläderna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto Henrik Montgomery / TT

Härva med piratkopierade kläder avslöjad

"En ökning av den här typen av brott"
1:12 min

Polisen har nystat upp en härva med storskalig försäljning av piratkopierade märkeskläder. Tre män har åtalats i Stockholms tingsrätt för att ha sålt tusentals falska klädesplagg.

Det kommer bli fler såna här fall som går till domstol framöver, säger Ann-Charlotte Söderlund som är ordförande på svenska gruppen mot piratkopiering i Sverige:

– Polis och åklagare har fått större möjlighet att utreda den här typen av brott. Men vi ser också en ökning av brott av allt större omfattning när det gäller piratkopierade kläder.

Det rör sig om förfalskningar av märken som Lacoste, Fred Perry, Polo/Lauren och Burberry, skriver Malmös morgontidningar.

Det var märkesföretagens egna agenter som kom männen på spåren.

Två av männen, 46 och 47 år gamla från Stockholm, driver en importfirma och två egna lågprisbutiker i Nyköping och Örebro. Den tredje, en 65-åring från Malmö, har butiker i Malmö, Helsingborg, Örebro och Kalmar. Han misstänks för att ha sålt över 3 000 plagg.

De två stockholmarna krävs på över 6,3 miljoner kronor motsvarande intäkterna från försäljningen av de falska kläderna, Malmöbon på 1,7 miljoner kronor. Brotten rubriceras som varumärkesintrång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".