Richard Tellström. Foto: Privat.
#häntpåkrogen

Forskare: "Krogar diskriminerar efter kläder och ålder"

Hör hela intervjun med Richard Tellström
6:18 min

Diskriminering på krogen kommer finnas så länge man kan skylla på ålder och klädsel, enligt forskaren Richard Tellström. Han har tittat på varför diskriminering sker på krogen.

– Det finns en förställning att om jag ses i det här sammanhanget så kommer jag själv att devalveras i värde. Jag kommer att förlora i social position och anseende om jag blir förknippade med det här, säger Rickard Tellström som är måltidsforskare på restaurangskolan i Grythyttan.

Vilken är den vanligaste typen av diskriminering utifrån det du har tittat på?
– Det vanligaste är att man går på yttre saker. Man vill inte ha in folk som inte matchar den idé som man har om sin marknad. Då diskriminerar man folk på grunda av utseende, etnicitet, handikapp eller att det är fel kön på den som vill komma in.

Han fortsätter:
– Så länge vi har vissa legitima diskrimineringsmöjligheter så kommer det att kunna användas i ett destruktivt syfte eller ett syfte som inte var avsett.

Det handlar alltså om att man skyller på att någon är för berusad eller för ung?
--
Ja, en restaurang kan till och med säga att man inte är tillräckligt rätt klädd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".