Angora rycks från levande kaniner

1:31 min

Majoriteten av den ull som används i kläder av angora kommer från pälsfarmer i Kina där pälsen rycks från levande kaniner. Det hävdar djurrättsorganisationen Peta, som dokumenterat djurplågeriet med dold kamera.

Se videon hos SVT - varning för starka bilder!

Fastspända får kaninerna sin päls bortsliten. Det här görs för att få ut några millimeter mer angoraull än vad man hade fått om man klippt kaninerna.

Det är djurrättsorganisationen PETA som med dolda kameror avslöjat hur det går till på kinesiska pälsfarmar.

– Det är ju fruktansvärt plågsamt. Kaniner skriker ju väldigt sällan, så det i sig är ju ett tecken på att det är fruktansvärt för dem, säger Cecilia Mille som är ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt.

90 procent av angoraullen i EU kommer från Kina, enligt PETA. Och för den som känner sig illa berörd av hur angoraullen framställs har Cecilia Mille de här tipsen:

– Det första är naturligtvis att undvika att köpa några plagg som innehåller angora. Det andra är att ställa krav på företagen att de ska plocka bort angoran ur sortimentet.

Och det här är det flera klädföretag som gjort i dag. Bland annat Acne och MQ har slutat sälja plagg som innehåller angora. Och så här säger Kaisa Lyckdal, presschef på klädföretaget Lindex:

– Tills vi har möjlighet att ytterligare spåra och säkra den här hanteringen i tillverkningen så kommer vi inte att lägga fler ordrar på angoraprodukter. Vi kommer titta på andra alternativ.

Statsminister Fredrik Reinfeldt svarade på frågor om angoraullen i dag:

– Att rycka hår på kaniner är förbjudet i Sverige, men inte importen av varor som framställts på det sättet. För att ändra importregler måste det ske på EU-nivå, säger Reinfeldt.

Han fortsätter:

- Man måste också vara aktsam så att man inte utformar en lag som uppfattas som ett handelshinder. Nu säger jag inte att det här skulle vara det, men vid utformningen av lagstiftningen så vet man ofta vad man vill ska försvinna. Men det är inte alltid lika lätt att uttrycka hur gränserna ska se ut, säger Reinfeldt.

Fakta: Angoraull

Angoraull är ett mjukt, finfibrigt hår av angorakanin.

Angorakaninen, förr kallad silkeshare, är en ras av tamkanin med snabbväxande, mycket finfibrig päls. Håret tas till vara genom klippning, rakning eller ryckning med jämna mellanrum. Av denna ull kan man sedan spinna angoragarn som kan användas till klädesplagg eller andra textilier som filtar.

Angora ska inte förväxlas med exempelvis mohair som kommer från angoraget, eller merinoull från merinofår.

Källa: NE.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.