FOTO: Tomas Oneborg/TT

Varför spionerar Sverige på Ryssland?

7:48 min

Enligt uppgifter till SVTs Uppdrag Granskning har Sverige spionerat på Ryssland för att ge infomation till USA. Mark Klamberg är doktor i folkrätt och i dag medverkar han i P3 Nyheter med Kazmierska för att försöka ge svar på varför.

Uppgifterna sägs komma från den tidigare CIA-anställde Edward Snowden som menar att Sverige skickat information till USA om ryska ledare och rysk inrikespolitik. Enligt dokumenten som Uppdrag Granskning tagit del av ska "NSA betrakta dessa underrättelser som helt unika, och håller fram FRA som en ledande partner i spioneriet mot Ryssland".

Mark Klamberg är doktor i folkrätt och medverkar i P3 Nyheter med Kazmierska för att kommentera de nya uppgifterna.

– Sverige får bedriva underättelsearbete om uppdraget kommer från regeringen men inte på uppdrag av USA. Att Sverige kan spionera på Ryssland förklaras av att stora delar av Rysslands internettrafik går genom Sverige.

Mark säger att information ges till USA i utbyte mot annan information som Sverige behöver.

– Sverige vill veta saker som USA vet och då byter man helt enkelt information. Och bilden av Ryssland som lite ostabilt gör att man vill hålla koll. Det ska sägas att en sådan här spaning gör att vi tar ställning och då på USAs sida. Men förmodligen har Ryssland sedan lång tid till tillbaka känt till att FRA spionerar på dem.

Att Sverige har hållt sig neutralt säger Mark inte riktigt stämmer längre.

– Sedan början av 90-talet har vi till viss del gått ifrån neutraliteten genom samarbeten med andra länder. Och att vi tar ställning och då närmar oss USA istället för Ryssland skulle ju teoretiskt kunna göra att vi i ett spänt läge skulle kunna värderas utofrån vår lojalitet. Och då är det ju så att vi står närmare USA än Ryssland genom att göra så här, säger Mark Klamberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista