Välgörenhet genom sociala medier ökar

1:28 min

Det har blivit allt vanligare att använda sig av sociala medier när man vill hjälpa folk i nöd. I Malmö samlar en Facebookgrupp in pengar till unga föräldrar som behöver hjälp att få ihop julen för sina barn.

Natália Bosak har startat Facebookgruppen "donationer i Malmö" och där är det många unga föräldrar som ber om hjälp nu inför julen.
Det går ut på att hon, efter ha kontaktat behövande familjer, skriver ut på sidan vad de är i behov av - som till exempel mat och vinterkläder - och så kan folk höra av sig och skänka grejer. Trycket har ökat - det är mycket julklappar nu inför julen, och många unga mammor som behöver hjälp.

– Det är ju mest för barnens skull. Jag har själv bott på barnhem så jag vet hur det är att gå hungrig och inte ha någonting, och det ligger mig väldigt varmt om hjärtat att hjälpa andra faktiskt, säger Natalia Bosak.

Vi är nedanför lägenheten, i källaren som hyresvärden lånade ut till att förvara alla saker som folk skänker.

– De kan ha flera barn, de kan ha ett barn, men det har hänt mycket, mannen har lämnat, de har liksom ingenting annat. Eller så kan de inte riktigt reglerna i Sverige för många är ju utländska också.

Och att hjälpa folk i nöd genom sociala medier har blivit allt vanligare - speciellt inför den här julen, menar Brit Stakston, mediestrateg och expert på sociala medier.

– Ja, jag tror att det har ökat väldigt starkt tack vare sociala medier och det handlar om att vi har plattformarna. Vi har nätet med oss i fickan hela tiden, och vi kan med lätthet själv skicka det vidare i våra egna nätverk när någon har tagit ett initiativ, säger hon.

Det kan vara att vi vill ta egna initiativ och göra saker själva istället för att ge anonyma bidrag till traditionell välgörenhet, säger Brit Stakston. Hon tror att möjligheten att sprida budskapet till andra spelar stor roll, och Natalia Bosak håller med.

– Det har ju väldigt stor betydelse för ju fler som engagerar sig i det som i sociala medier till exempel, desto fler får reda på det, säger hon.