Tyska myndighetr varnat för brister i Windows 8.Foto: Jae C. Hong/Scanpix

Amerikansk gränspolis får beslagta datorer – utan misstanke om brott

"Polisen behöll hans dator i elva dygn"
1:25 min

Det är tillåtet för amerikansk polis att beslagta, söka igenom och kopiera innehållet i en bärbar dator eller någon annan elektronisk utrustning som en resande vill ta med sig över gränsen. Det är lagligt även om det inte finns någon misstanke om brott. Det har en federal domare i New York slagit fast.

ACLU, American Civil Liberties Union, en organisation som kämpar för yttrandefrihet och mot intrång i privatlivet, representerade ett antal personer som klagat över att polisen vid USA:s gränser kan beslagta, granska och kopiera innehållet i elektronisk utrustning, bärbara datorer till exempel, utan att det finns någon misstanke om brott.

De som ville få saken prövad är bland annat ett antal pressfotografer och en student, som fick sin dator beslagtagen på en tågresa från Montreal i Kanada till New York i USA.

Studenten, som läser om islam, hade bilder i datorn från demonstrationer med Hamas och Hizbollah. Båda är klassade som terroristorganisationer av USA.

Polisen behöll hans dator i elva dygn.

ACLU anser att regeln som tillåter granskning av innehållet i elektronisk utrustning utan brottsmisstanke, kränker privatlivets helgd och yttrandefriheten, men den domare som prövat saken håller inte med.

Han tycker att regeln är rimlig och förnuftig; ”reasonable” på engelska.

Det kanske händer 10 gånger på miljonen att en utlännings laptop blir genomsökt, säger domaren till Washington Post.

ACLU:s representant överväger att överklaga beslutet. Hon anser att polisen befogenheter är en del av ett mönster, där staten övervakar allt för många oskyldiga personer på oklara grunder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".