Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Unga killar säljer sex på gaycommunity

1:25 min

Varje dag tvingas HBT-sajten Qruiser stänga av folk som vill sälja eller köpa sex. Verkligheten i P3 har träffat flera killar som började sälja sex till äldre män på Qruiser redan i högstadiet.

Verkligheten i P3: "Det var en betald gruppvåldtäkt"

– Jag satt hemma på vår familjedator. Jag satt på nätterna när ingen var vaken, och då loggade jag in på QX, säger Tobias.

Tobias var 15 när han via sajten QX sålde sig för första gången. Eftersom det är förbjudet att sälja sex där så använde han kodord som "generös" i sin kontaktannons.

– Och det funkade väldigt väldigt bra. Det var ett ganska enkelt sätt att få kontakt med män som ville köpa sex, säger han.

Communitityt får runt 175.000 unika besökare varje vecka och den betyder enormt mycket för medlemmarna, säger Jon Voss som är ansvarig för både QX och mötesplatsen Qruiser. Och enligt honom är det en minoritet av alla medlemmar som söker prostitution.

– Min bedömning är att vi, där vi får reda på det, tar hand om ett tiotal ärenden i veckan ungefär, säger han.

Qruiser har personal som letar efter kodord som "generös" och dollartecken i annonserna. Det går att göra mer, men det går inte att göra ett vattentätt system, menar Jon Voss.

Efterfrågan på prostitution finns ute i samhället och därför återspeglas den på sajten, precis som den gör på andra sajter, menar han.

Det bästa tror han vore om politiker satsade mer pengar på organisationer som hjälper killarna att ta sig ur prostitution. Inte bara temporärt, utan permanent. Då skulle man kunna tipsa killarna om att hjälp finns, istället för att bara kasta ut dem, menar han.

– Det tror jag är mest effektiva. För hur mycket förbud vi än har och har haft genom årtusenden så har ju prostitution existerat, säger han.

Oftast tas bara den inledande kontakten på via öppna annonser på sajten, innan köparen och säljaren går vidare till andra nättjänster eller skriver till varandra privat på hemsidan. Men att övervaka medlemmarnas privata meddelanden är helt uteslutet, säger Jon Voss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista