Foto: Jessica Gow/TT.

Lundsbergsrättegången inledd

7:06 min

I dag började rättegången mot de nio elever och en ur personalen på internatskolan Lundsberg som åtalades för en så kallad nollning på skolan förra hösten.

Det var i augusti förra året under en nollning som några äldre elever hotade att bränna fyra yngre elever med ett strykjärn på Lundsbergs internatskola. Det hela slutade med att en 14-årig kille fick föras till sjukhus med en brännskada av andra graden. Magnus Hermansson är reporter P4 Värmland och är på plats i Karlstad tingsrätt.

– Åklagaren har precis haft sitt anförande och började med att understryka att det är personer som åtalas – inte skolan. Bland de punkter som lyfts upp är skadeståndskrav för brännskadan på den 15-årige pojken. Och den här pojken som skadats är självklart ganska nervös och har fått ganska hård behandling i rätten av de åtalades försvarsadvokater.

De åtalade ska enligt åklagaren ha tvingat ner pojken på marken, dragit upp hans tröja och sedan bränt honom med ett strykjärn. De åtalade menar dock att det inte var meningen att brännas, att strykjärnet inte skulle ha varit inkopplat samt att pojken som bränts skulle ha varit väl medveten om att det var en nollningsprocess och att vissa saker kan hända även om inget av den här graden fanns i planerna.

Hur skolan kommer att agera när rättegången är över och domen kommer, vet inte Johan von Schéele, talesperson för Lundsbergs styrelse.

– Vi kan inte göra någoting innan vi vet hur bedömningen ser ut från domstolens sida och när man kommit överens om vad som var det verkliga händelseförloppet. Det har varit en tung höst och det är klart att alla inblandade har varit väldigt ledsna och tyckt att det varit väldigt jobbigt, säger Johan von Schéele, styrelsens talesperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista