1 av 2
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.
2 av 2
Tomas Selin och Bengt Hansell Foto: Arash Mokhtari/SR

Regeringen vill förlänga skolplikten till 10 år

7:46 min

Från och med nästa höst kan skolplikten komma att förlängas till 10 år. Detta meddelade regeringen tidigare i dag.

Reformen innebär att skolplikten gäller redan från 6 års ålder och om förslaget blir verklighet påbörjas reformarbetet först från och med nästa mandatperiod. För de som inte uppfyller kunskapskraven kan det också bli aktuellt med ett extra år eller obligatorisk sommarskola. Tomas Selin är ordförande i Lärarförbundet student och medverkar tillsammans med Ekots skolreporter Bengt Hansell i P3 Nyheter med Sjödell för att kommentera förslaget.

-- De som inte klarar kunskapskraven är nog de som kommer att känna av reformen mest. På ett sätt är det ju som så att eleverna nu får lida för att lärarna inte klarat sitt pedagogiska uppdrag och då gå om ett år. På samma sätt blir det inte helt enkelt med sommarskolan där elevers sommarlov påverkas av hur det går i skolan.

Bengt Hansell tror att det finns goda chanser för alliansen att få igenom en reform. Men samtidigt att den inte är helt enkel.

– Det finns ett brett stöd och intresse för att skolan ska förändras och då till det bättre. Men samtidigt måste man prata om skolans innehåll, inte mer tid. Om det blir som så att förslaget blir verklighet kan arbetet påbörjas nästa höst men det kommer att dröja flera år innan den är verkställd, säger Bengt Hansell.

Tomas Selin är ordförande i Lärarförbundet och menar att pedagogiken är skolans största utmaningar.

– Att skolan blir bättre handlar om att barn ska mötas på den nivå de ligger på. Att tiden ska förlängas är inte det viktigaste utan snarare att pedagogiken anpassas. Vad gäller sommarskola är jag skeptisk eftersom det blir ett straff för eleverna när lärarna inte har lyckats lösa en fungerande utbildning.

Tomas Selin tror att det kommer presenteras fler förslag angående skolreformer framöver men att det måste ligga fokus på innehållet istället för tiden.

– Jag hoppas att skolan och förändringar där framför allt kommer att handla om lärarnas kompetents och pedagogik. Det är en av de viktigaste frågorna inför valet och då hoppas jag att det blir kvaliteten på skolan som tar störts plats och att det inte landar i att elever ska straffas för att skolan inte fungerar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista