Nordkorea håller parlamentsval i mars

5:33 min

8 januari innebär födelsedagsfirande för Nordkoreas ledare och idag meddelas också att första parlamentsvalet sedan Kim Jong-un tillträde kommer att hållas i mars.

När Nordkoeras ledare Kim Jong-un nu i dag fyller år väntas firande med bland annat basketkompisen Dennis Rodman. På födelsedagen meddelades också att det försat parlamentsvalet sedan Kim Jong-un tillträdde kommer att hållas i mars. Sveriges radios Nils Horner vet mer om firandet och året som gått i landet och medverkar i P3 Nyheter med Sjödell.

– Det har ju varit ett turbulent år för Kim Jong-un med allt från kärnvapenhot till kritiserade avrättningar. Omvärlden har en ganska förvirrad bild av mannen som å ena sidan vill införa ekonomiska reformer för att höja levnadsstandarden och å andra sidan lägger pengar på att bygga nöjesfält och skidbackar.

Nils Horner tror att parlamentsvalet i mars kan komma att få en betydelse för Kim Jong-uns chanser att få till en förändrad regering.

– Parlamentet består nu av personer som Kim möjligen vill bli av med och parlamentsvalet innebär en möjlighet att förändra vilka som sitter i parlamentet. Möjligen var också Kim Jong-uns avrättning av sin släkting en del i strategien att  minska inflytandet från äldre parlamentariker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista