1 av 2
KTH i Stockholm. Foto. Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Jahid Raisan. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Så ska fler utländska studenter välja Sverige

1:51 min

Sverige måste locka fler utländska studenter till universiteten. Det skriver flera näringslivschefer och rektorer på DN Debatt i dag. 

– Människor från fattigare länder kan inte komma till Sverige och plugga för studieavgifterna är så höga. Nuförtiden går det bara om man, som jag, fått ett stipendium. Dessutom har ni mycket högre levnadsstandard här i Sverige, säger Jahid Raisan som kom från Bangladesh för att läsa på KTH i Stockholm. 

Han är 24 år och läser ett masterprogram för att kunna jobba med förnybara energikällor.

Här i Sverige är allting annorlunda från hemma, berättar han:

– Maten, ljuset, solljuset - allt är annorlunda. Det är andra sidan jorden för mig.

Sen studieavgifter infördes för utländska studenter har antalet som kommer hit från utanför EU minskat från 8000 till 1600.

Det här problemet tar flera näringslivschefer och rektorer upp i DN Debatt idag. En av dem är Peter Gudmundson, rektor på KTH:

– Stipendier är väldigt viktigt, och dels så finns det ju många duktiga studenter som helt enkelt inte har råd att betala om de inte får ett stipendium. Vi vet också att av de som erbjuds plats och stipendium så tackar de flesta ja. Men däremot så tackar man nej om man måste betala.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att stipendier är en bra idé - om det är näringslivet som betalar dem och inte via skatten.

På DN Debatt skriver man också om att det borde vara lättare för studenterna att få stanna kvar i Sverige. Något som Jan Björklund också vill, men han vill inte utöka de tre månader som de har på sig att hitta jobb:

– När vi nu har dessa duktiga personer i Sverige som är bland de brightaste som finns i världen, så är det ju så att om de vill jobba så ska vi inte förhindra det - vi ska välkomna det. Jag tycker att vi ska ge uppehållstillstånd så att man får vara kvar under en period. Och får man då inte jobb så kommer man behöva lämna Sverige ändå.

En som vill stanna i Sverige är Jahid:

– Jag skulle verkligen bli glad om jag fick den chansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista