Anders L Pettersson är generalsekreterare på barnrättsorganisationen ECPAT. Foto: Palmira Koukkari Mbenga

ECPAT vill ha kartläggning av barnsexhandeln

"Vi behöver mer kunskap"
1:23 min

Tobias var 15 år första gången han sålde sex. Det var första gången han loggade in på communityt Qruiser, för att träffa någon. Nu vill barnrättsorganisationen ECPAT kartlägga sexhandeln.

– Jag kommer ihåg känslan av att jag bara ville springa därifrån. Så när jag går stoppar han mig och ger mig 500 kronor i handen.

Tobias var 15 år när han började sälja sex. Han beskriver för "Verkligheten i P3" hur han fick komplimanger för att han var så ung.

– Jag går ut, sätter mig på cykeln och cyklar hem. Så när jag kommer hem så sitter jag utanför vårt lägenhetshus ett tag. Jag känner ingenting då tror jag.

Barnrättsorganisationen ECPAT, jobbar för att motverka barnsexhandel utomlands och i Sverige, där vill man veta mer om sexhandeln.

– Vi behöver mer kunskap om förövarna och hur de kan få hjälp innan de begår övergrepp, säger Anders L Pettersson, generalsekreterare på Ecpat.

– Lagstiftningen är också en sån sak som kan hjälpa till. Avskaffande av bötesstraff, som statsministern pratade om i sitt jultal, kommer att göra att brotten får högre prioritet och därmed mer resurser. Kunskapen om helhetsproblemet kommer att förebygga så att barn inte hamnar i en sådan här situation, säger han.

En undersökning som Ungdomsstyrelsen gjort visar att runt 1.5 % av alla killar i trean på gymnasiet någon gång har sålt sex.

– Jag vill aldrig mer ha sex på det sättet jag har haft sex. Jag vill aldrig mer känna så som jag kände, säger Tobias till Verkligheten i P3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".