Tintin i Kongo skapade debatt kring rasism. Foto: Anders Wiklund / TT

Antirasistiskt forum väcker reaktioner

8:49 min

Sajten Rummet där personer som utsatts för rasism ska kunna dela erfarenheter och tankar har fått många att reagera. Initiativtagaren Judith Kiros och debattören Adam Cwejman gästar P3 Nyheter med Sjödell för att prata mer om sajten.

– Jag kände direkt att det var en fantastisk idé och att jag absolut ville vara med på det. Vi kände allihopa att det skulle hjälpa vår antirasism att prata med varandra. Att det inte ska vara ett rum för "vita" handlar mer om strukturen där de som i samhället anses vara "vita" och som inte utsätts för diskriminering och rasism. På så vis blir det ett forum där människor som står utanför den stukturen får en chans att prata med varann.

Debattören Adam Cwejman tror att det blir problem när inte alla kan vara med i diskussionen.

– Jag förstår att det finns poänger i att de som utsatts kan diskutera med varandra. Men samtidigt är det ju problematiskt att inte alla får vara med och då på grund av hudfärg - det är ju rasism. Det är bra med diskussion men inte på ett sätt där inte alla kan vara med.

Men Judith tror att det kan vara nödvändigt att ha diskussioner i slutna rum.

– Det är ju egentligen som så att vi fungerar på samma sätt som kvinnorörelsen gjorde när de diskuterade på eget håll. Vill man prata om och hitta lösningar på rasism och problem kan det ibland finnas poänger att de som utsatts får diskutera själva. Det finns större problem med rasism än att vi startar ett diskussionsforum.

För Adam är det svårt att förstå varför Rummet måste utelämna just de som är vita eftersom det startar en onödig irritation. Men Judith tror att det ringar in vad som i samhället är en symbol för diskussionen och för rasism.

– Det är ändå som så att vita och "icke-vita" är en del av det som utgör problemet i samhället, alltså om vi pratar om rasism. Att vara rädd för att människor ska reagera just på att vi använder ordet "vit" kan liksom inte hindra oss. Det är en del av problemet att vita och "icke-vita" särskiljs och det är därför en självklar del i diskussionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista