Marinas exsambo på väg in till häktningsförhandlingen i Högsta domstolen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Tredje rättegången i Marinafallet inleds

"Ovanligt med en tredje rättegång men åklagaren tror nu på fällanden dom"
4:50 min

I dag inleds rättegången i det uppmärksammade Marinafallet. Det blir tredje gången som den 40-årige mannen åtalas för att sommaren 2010 har mördat Marina Johansson.

Marina Johanssons före detta sambo har tidigare åtalats för mordet men har friats i två rättegångar. Men efter att Marinas kropp hittats i ett skogsområde har Högsta domstolen beviljat resning i målet. P4 Västs reporter Victor Jensen är på plats i Hovrätten och vet mer.

– Att man valt att återigen starta en rättegång beror på att man hittat kroppen. Så var inte fallet vid de tidigare rättegångarna. Vissa vittnesförhör som tidigare gjorts har också kommit i nytt ljus och det finns fler spår om bland annat en bil som gjort att chanserna att lösa mordgåtan blivit bättre.

Victor Jensen säger att det är väldigt ovanligt att ett fal beviljas resning tre gånger.

– Det här fallet har fått stor uppmärksamhet eftersom det har beviljats resning en tredje gång. Och åklagaren jag pratat med tror att vi den här gången kommer att få se en fällande dom vilket förklaras av att det nu finns större chanser för att man hittar bevis. Samtidigt tycker försvarsadvokaten att det inte finns några som helst bevis som nu presenteras. Men det ska förhöras uppåt 20 personer så det är mycket som ska göras under de här åtta dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".