Foto: Jan Soja/SR
Veckans torsdagsgäst

"Rappers are the CNN of the street"

"Jag saknar Gaza men jag klarar liksom inte av att leva där"
14 min

Han rappar om Hamasregimen, har kallats för den Palestinska statens fiende och tycker att musiken är vårt mäktigaste språk. I dag hör du rapparen Khaled Harara om hur Göteborg blev hans politiska fristad och varför han valde att sluta som PLO-soldat.

Khaled började med hiphop i början av 2002 när en av Palestinas första grupper ”DAM” slog igenom. Och Khaled minns den tiden som mindre problematisk än nu eftersom det då var lättare att leva i Palestina. Han menar att man kunde röra sig mer fritt och säga vad man ville. Khaled gillade hiphopkulturen och kände en längtan efter att uttrycka sig och det har gjort honom till en del av hiphopscenen i Gaza.

– Med hiphop kan man uttrycka sig som man vill utan att behöva styras av någon. Texterna och musiken berättar om livet, hur man mår och genom musiken kan vi rappare bli som en typ av CNN-reportrar på gatorna. Vi berättar om vad som händer och det gör vi genom musiken. Min musik är för mig själv en form av spegel där jag får ut mina tankar, idéer och åsikter. Det har också blivit som ett sätt för mig att ta mig ut från den isolerade och galna världen inne i Gaza.

Khaled säger att han har fått många kontakter världen över träffat nya människor och att han vill fortsätta producera ny musik hela tiden.

– I en av mina nya låtar rappar jag om hur jag fick  en pistol i handen och att mitt mördande skulle försvaras av att det vad guds vilja att döda. Men vad är det för gud som vill se mig mörda? I den andra delen handlar texten om att i Gaza finns bara två val. Antingen är man helt tyst och överlever eller så säger man ifrån och blir mördad. För mig fanns bara ett alternativ – att säga ifrån och därför har jag fått ta konsekvenserna.

Polisen grep Khaled vid en spelning 2008 och han åtalades för att han rappar.

– De är rädda för mig och för mina texter. Men också för min musik. Hamas gillar inte att jag uttrycker en amerikansk kultur som hiphop och därför har jag fått så mycket påhopp från deras sida. Men för mig är hiphopen det enda sättet att uttrycka mig. Jag tycker att det arabiska språket är fantastisk och tillsammans med hiphopen blir det ett oslagbart sätt att säga ifrån.

Även om Khaled saknar sin hemstad otroligt mycket vill han inte fortsätta leva där. Han tycker att det är för oroligt och inte en plats att växa upp på för varken barn eller vuxna.

– Jag trivs väldigt bra i Göteborg även om det regnar lite väl mycket… Men nu vill jag börja med SFI och sen utbilda mig och så småningom arbeta med musikproduktion och politik som gäller Gaza. Jag har hittills träffat på en del rappare i Sverige, som Petter och The Order. Chanserna att kunna producera musik i Gaza på samma sätt som här är väldigt små. Det saknas ibland el, utrustning och pengar och allt annat som behövs för att kunna spela in.

Khaleds planer nu när han är i Sverige är inte helt planerade men det absolut första blir att lära sig språket.

– Jag ska lära mig språket, utbilda mig och sen får vi se vad som händer. Kanske kan jag en dag åka tillbaka till Gaza och leva där men vi får se vad som händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".