Vårtecken i januari efter varm vinter

1:04 min

Salladsskörd på Gotland, körsbärsblommor i Kungsträdgården i Stockholm och kantareller utanför Enköping. Januari 2014 är onekligen ovanlig för årstiden, säger experter.

– Det finns växter som tror att det är höst, växter som skiter i om det är vinter eller höst och några växter som tror att det snart är vår, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Vad ser vi här?

– Ja här i rabatten mot husväggen finns lite av varje. Det vi tittar på här är en röllika, som fortfarande blommar. Den blommar vanligtvis på sensommaren och hösten, så den har inte riktigt fattat att det ska bli vinter utan tror fortfarande att det är höst.

Eftersom det inte har varit en riktig vinter, som "dödat av" växterna finns det några som fortfarande lever kvar, medan andra växter börja dyka upp i tron att vintern redan måste vara över. Men även om det är milda vädret är väldigt ovanligt, kan man inte fastslå om det beror på klimatförändringar eller inte, säger Madeleine Westin, meteorolog på TV4:

– Man kan inte säga att en väderhändelse beror på klimatförändringar. Man behöver titta på en längre period och då pratar vi 30 - 40 år, och den här perioden vi har haft nu med betydligt mildare väder faller inom den normala variationen för hur vädret är.