1 av 2
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Leif R Jansson / TT
2 av 2
22-åriga Jennika Nyman i Malmö är arbetslös. Foto: Dimitri Lennartsson / P3 Nyheter

S: Praktik på myndigheter för unga arbetslösa

"Den här åtgärden borde kommit mycket tidigare"
1:40 min

Staten ska fixa praktikplatser till unga arbetslösa. Det föreslår Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i dag.

Jennika Nyman, 22, i Malmö är arbetslös och har varit ute på flera praktikplatser, men utan att få stanna efteråt:

– Det känns ju jobbigt, för att man vill ju inte bara sitta hemma ju. Man vill starta upp sitt liv nu när man är vuxen, man vill jobba, man vill ju ha en framtid men det går inte.

I ett år har hon varit utan jobb och bland annat fått göra praktik på flera arbetsplatser inom vården. Det är bra att man får chansen och har något att göra om dagarna, säger hon, men det har aldrig lett till nåt mer:

– Jag litar inte på dem överhuvudtaget. Jag har haft mina praktikplatser, jag har blivit lovad att det skulle bli jobb eller åtminstone vikarietimmar, ingenting har hänt, säger Jennika.

Men Socialdemokraterna hoppas att det ska ge mer än så. På Aftonbladet debatt skriver partiledaren Stefan Löfven i dag att unga arbetslösa upp till 25 år ska få praktisera på myndigheter eller statligt ägda företag en längre period om partiet får regeringsmakten.

Det här ska ge praktik till minst fyra tusen unga utan jobb och helst jobb efteråt.

– Visst kan det vara så att man bara ser dem som någonstans att förvara, så är det ju så, men det ska vara tydlig inriktning på att få ett arbete. Det viktiga är att ungdomar inte går sysslolösa, det är det sämsta, säger Stefan Löfven.

Praktik är bra om man ska få in en fot och få kontakter, men det är viktigt att den är lik det riktiga jobbet och inte något som görs bara för att, det säger Peter Håkansson som har forskat om ungdomsarbetslöshet på Malmö högskola:

– Den här åtgärden borde ju kommit mycket tidigare egentligen. Praktikplatsen borde ju ha kommit redan när man gick i gymnasiet, säger han.

Förslaget är en del av Socialdemokraternas 90-dagarsgaranti, som enligt partiet ska ge unga arbetslösa jobb, utbildning eller praktik inom max 90 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".