Markus Aujalay och Leif Mannerström är två av tre manliga jurymedlemmar. Foto: Anders Wiklund / TT

Kritik mot mansdominansen i Sveriges mästerkock

1:10 min

I veckan drog en ny säsong av TV4:s Sveriges Mästerkock igång, den här gången med en ny jurymedlem som ersatt Per Morberg. Men att juryn även efter medlemsbytet endast består av män har snabbt väckt reaktioner. 

Flera mat- och bakprogram har tidigare blivit kritiserade för bristande jämställdhet, och den här gången var det Alexandra Zazzi som väckte ny kritik med en debattartikel på Svt Debatt.

En annan som reagerat på ojämställdheten är Lina Thomsgård från Rättviseförmedlingen.

– Alltid när du tittar på alla de här kvinnodominerade områdena är det män som är där och tjänar mest och som har haft mest utrymme att synas och ta för sig.

Trots att kvinnor vunnit Sveriges mästerkock de senaste tre åren består juryn enbart av män. Lina Thomsgård framförde sin kritik i P1 morgon i dag till TV4:s programdirektör Åsa Sjöberg, som försvarade beslutet att enbart ha män i juryn.

– Det är klart att när vi letade efter en ny jurymedlem granskade och letade i Matsverige efter även kvinnliga namn och vi testade även kvinnor, men det här var den jurysammansättning som vi landade i. 

Men Lina Thomsgård köper inte det argumentet.

– Det är ni som satt kriterierna för vad en jury ska vara. De gällde inte Per Moberg men de gäller de andra och de gäller när ni vill ha in en man. Men ni kan ju på precis samma sätt ändra kriterierna för att visa att ni faktiskt är en modern kanal som har koll på debatten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista