Foto: Arash Mokhtari / P3 Nyheter

Livsfarlig "knockout-lek" sprider sig

1:05 min

Att gå fram och slå någon hårt i ansiktet med syftet att sänka offret med ett slag är en livsfarlig lek som dödat flera i USA och spridit sig till Australien. I dag gick premiärministern Tony Abbott ut och fördömde våldet.

Ett nyhetsinslag från Russia Today visar klipp från övervakningskameror där människor, både äldre och yngre, säckar ihop eller faller framstupa efter att ha blivit slagna med ett knytnävsslag i ansiktet utan någon förvarning.

Det är unga, eller tonårsgäng, som håller på med leken som tagit livet av minst tre personer i USA under 2013 och skadat många fler. Och nu verkar den även ha fått fäste i Australien.

I huvudstaden Sydney har kritiken växt efter att flera unga män har attackerats oprovocerat, senast en 18-årig man vars liv nu svävar i fara. Han blev nedslagen på nyårsafton av en 25-årig man som även slog ner andra på stan, enligt Theaustralian.com.

Premiärminister Tony Abbott fördömde detta och även allt supande som leder till våld, i radiokanalen 2gb radio:

– Dessa personer går inte ut och letar efter ett slagsmål - utan efter ett offer, säger Abbott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista