Pontus Hagberg slarvar ibland med säkerheten när han cyklar. Foto: Dimitri Lennartsson / P3 Nyheter.

Trafikverket: Öka säkerheten för cyklister

1:11 min

Även om vintern är sen i år så kommer det snart bli halt på vägarna och då finns det risk för olyckor för dem som cyklar. En ny rapport från Trafikverket visar att cyklisterna måste tänka mer på säkerheten.

25-årige Pontus Hagberg i Malmö erkänner att han slarvar med cykelsäkerheten:

– Kollar inte så noga när man har bråttom, det är lätt att cykla och man slarvar lite när man är stressad.

Reflexväst då och såna grejer?

– Nej, det har jag aldrig haft, det är väl en liten mental spärr att det ser löjligt ut tänker jag, som jag tror att många har med cykelhjälm också.

Cyklisterna är den största gruppen allvarligt skadade i trafiken, oftast på grund av någon sorts halka, det visar en färsk rapport från Trafikverket.

– Nej, jag brukar inte tänka på det, även om man hör nästintill dagligen att det skett olyckor men det är inget man tänker på, säger 18-åriga Adelina Zahirovic som själv inte varit med om nån olycka.

Hon har lysen på cykeln och reflexväst på vintern, men varken hjälm eller dubbdäck, som Trafikverket tycker fler cyklister borde använda på vintern.

Var tionde som omkommer i trafiken är en cyklist, oftast genom en krock med en bil. Och enligt Trafikverkets rapport måste även kommunerna bli mycket bättre på att bekämpa olika sorts halkor som is, snö, grus och löv.

Det tycker även 27-åriga Priyanka John:

– Cykelvägarna behöver plogas bättre under vinterhalvåret, och det tänker jag skulle göra cykelsäkerheten bättre i Malmö i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista