Foto: Janerik Henriksson/TT

Anmäls för uttalanden om våldtäkt

1:12 min

Sverigedemokraterna Linus Bylund och Michael Hess är nu anmälda för hets mot folkgrupp. Personen som anmälde politikerna heter Mehrako Masifi och ligger bakom hemsidan hatbrott.se.

– Jag kände att det behövs en plattform, där vi fungerar som en mellanhand mellan polismyndigheten och de som är utsatta. Många drar sig för att vända sig direkt till polismyndigheten för att få hjälp, säger Mehrako Masifi.

Hon uppupplever att majoriteten av personerna de kommer i kontakt med anmäler inte. Nästan alla av de över 200 personerna de kom i kontakt med förra året var kvinnor:

– Det är kvinnor som har antingen hijab, sjal eller niqab, heltäckande ansiktsslöja.

Mehrako Masifi har polisanmält Sverigedemokraterna Michael Hess och Linus Bylund för hets mot folkgrupp, på grund av deras uttalanden om islam och våldtäkt. Hon hoppas på en fällande dom, och framförallt på att det ska få fler att anmäla liknande brott:

– Det som sades är allvarligt, och vi vill markera och få saken prövad helt enkelt. Men det som händer är att det kommer med och statistiken och man syngliggör problemet på ett helt annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista