Längdskidåkaren Emma Bergström. Foto: David Carr / Sveriges Radio.

Längdskidåkare ska lära sig vett och etikett

1:33 min

Intresset för längdskidor saknar motstycke i Sverige, menar Svenska Skidförbundet som ska hjälpa osäkra nybörjare med vett och etikett i skidtrafiken.

Längdskidorna säljer bra i Sverige och platserna till Vasaloppet i år tog slut på rekordsnabba tio minuter. Men med det ökade intresset kommer de ovana nybörjarna i alla åldrar som ibland aldrig har stått på skidor tidigare.

Svenska skidförbundet satsar nu på att nå ut med information till dem om hur man säkrast och smidigast tar sig fram i skidspårens trafik.

De behöver bland annat lära sig att inte ta sig an för svåra spår i början, undvika att åka mot enkelriktad och att inte gå ur spåret när någon annan börjar komma ikapp.

– Jag har jobbat med längdskidor sedan 1975, på heltid. Och jag har aldrig tidigare upplevt det tryck som vi har just nu, säger Per-Åke Yttergård på Skidförbundet.

Rekordintresset beror på landslagets framgångar och de senaste årens snörika vintrar, som kommit samtidigt som fler och fler vill träna, tror Per-Åke Yttergård.

– Vi har gått från att vara en svettig töntsport till en trendsport på fem, sex år, säger Per-Åke Yttergård.

I ett snöigt skidspår i Älvsbyn i Norrbotten är det 12 grader kallt. Här tränar elitsatsande Emma Bergström, som märker av trenden:

– Det negativa är väl att det blir mycket folk i spåren. Men det är ändå så pass långa spår så det är inte ett så stort problem, säger hon.

Vad säger du till osäkra nybörjare som jag, som nu tar på mig skidorna för första gången?
– Jag tycker det är väldigt roligt att så många vill prova på. Och det är inte så svårt som det ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista