Foto: Polisen

Fler och fler behöver vård efter att ha rökt spice

5:50 min

Förra året var det dubbelt så många unga som sökte akut sjukvård efter att ha rökt spice, jämfört med 2012, enligt en granskning från P1-programmet Kaliber. Spice är en syntetisk form av cannabis som är lätt att få tag på, berättar David som själv rökt det i mer än två år.

– Köpte alltid på gatan eftersom det var så lätt att få tag i, berättar David, som egentligen heter något annat.

Precis som David så köper de flesta unga om röker spice drogen på gatan. Av langare eller kompisar. Det är nämligen 18- eller 20-års gräns på hemsidorna som säljer spice.

Och många röker det för att det finns lagliga sorter, och för att inte fastna i urinprov.
--  Det som såldes på gatan var ju ofta de lagliga varianterna som varken syntes på urin eller blodprov.

Men riskerna är stora. Giftinformationscentralen registrerar när någon behövt sjukvård på grund av en förgiftning. 2013 registrerade de 236 fall där spice varit orsaken. Det kan jämföras med 96 fall året innan.

Överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ser allt allvarligare fall orskade av spice.
– Vi har inte haft IVA fall, alltså intensivvårdsfall till följd av spice förut. Det är först i år. Och det är så klart oroväckande.

Niklas Lindroth är narkotikapolis och möter ofta på Spice.

– Spice är ett av de vanligaste preparaten som unga droganvändare brukar och det är nästan lika vanlig som cannabis. Och droger som den här, som inte är olagliga eftersom de ännu inte hunnit narkotikaklassas, ser vi nya exempel på varje vecka. Ofta är det någon i kompisgänget som beställer hem preparatet från hemsidor på internet och det är så många kommer i kontakt med drogen.

Niklas Lindroth säger att polisen dagligen arbetar med att försöka stoppa försäljning och användning av spice.

– Vi arbetar med alla medel vi som poliser har för att försöka hitta de som säljer samt de som köper spice. Men mycket handlar också om att informera ungdomar om riskerna så att de själva väljer att avstå från att röka preparatet.

David berättar att han nu har lagt av med spice för att han inte tyckte det var värt konsekvenserna.

--  Jag vaknade upp mitt i natten och kände mig röksugen som varje natt. Och efter två bloss så spydde jag och mådde verkligen jättedåligt. Men ändå så dröjde det inte mer än en timme innan du var röksugen igen. Och du tänkte liksom inte på att du egentligen bara ville sova och må bra.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista