1 av 3
Moa Gammel spelar i tre av våren filmer. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
2 av 3
Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
3 av 3
Karin Ekberg har regisserat Att skiljas. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter

Svenska filmvåren: "De kvinnliga huvudrollernas år"

"Vi har jobbat hårt med det här"
1:32 min

Fler kvinnliga regissörer och fler attraktiva roller för kvinnor. Så ser svenska filmvåren ut, enligt Svenska Filminstitutet. Men trots satsningar på mångfald skildrar ändå vårens filmer ett segregerat och homogent Sverige.

– I år är de kvinnliga huvudrollernas år, säger Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet i dag när vårens filmer presenteras.

En som får spela flera av de stora rollerna är Moa Gammel.

– Jag spelar Selma i Kärlek Deluxe, Estelle i Tommy och Lou i Hemma.

Bland vårens 21 filmer syns skådespelare som Martin Stenmark, Sarah Dawn Finer och Jonas Karlsson. Och bland regissörerna är 40 procent kvinnor och det är en bra siffra, tycker Anna Serner.

– Vi har jobbat så otroligt hårt med det här. Det är nog den bästa siffran som vi någonsin har haft.

Men trots satsningar på mångfald målar ändå vårens filmer upp en bild av ett etniskt homogent och extremt segregerat Sverige.

– Det är väldigt lite etnisk mångfald den här våren. Vi hade det mycket förra året och jag vet att det är på väg, men nej, just nu... det var inte ett steg framåt.

Trots att fler kvinnor fått ekonomiskt stöd är Karin Ekberg, regissör till dokumentärfilmen Att skiljas inte nöjd.

– Det har fortfarande aldrig hänt att det varit 60 procent kvinnor och 40 procent män. Men jag är glad att de här grabbiga humorfilmer som är lite grand kopior av varandra, att de i alla fall ändå är en minoritet. Det är skönt, för jag tror att biopubliken både vill ha och förtjänat någonting bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".