Thailändska demonstranter hotar stänga Bangkok

9:28 min

Demonstranterna som kräver premiärministerns avgång ska i dag försöka lamslå Thailands huvudstad Bangkok och över 20 000 poliser har kommenderats ut på gatorna.

Med mindre än tre veckor kvar till det thailändska nyvalet hotar i dag demonstranterna att stänga ner viktiga samhällsfunktioner i Bangkok. Demonstrationerna som pågått sedan november har till en början varit fredliga. Men den senaste tiden har situationen förvärrats och risken för våld och sammandrabbningar mellan militär och demonstranter sägs nu vara större än tidigare. Karoline Salomonsson studerar i Bangkok.

– Skolan är stängd i dag och även om jag inte befinner mitt i centrum så är det tydligt att det pågår protester. Många butiker har stängt och de som är öppna är fulla av människor som bunkrar upp med mat.

Karolines vänner har åkt från andra delar av Thailand för att protestera och de vittnar om att det är många som samlats i centrum.

– När jag pratade med dem förut hördes tydligt hur människor var uppspelta och att protesterna verkligen är i full gång även om det hittils varit fredligt. Många av de som stöttar demonstrationerna bidrar med mat, vatten och pengar till demonstranterna vilket möjliggör att de kan fortsätta även om butikerna stänger.

Statsvetaren och thailandskännaren Elin Bjarnegård tror att demonstranterna nu vill visa musklerna och att det är därför de hotar med att lamslå Bangkok.

– Demonstranterna vill en gång för alla bli av med premiärministern och därför också sätta käppar i hjulet för nyval. De har länge sagt att de kan påverka och "stänga ner stan" om de vill och nu känner nog många att det är dags att visa vad de kan åstadkomma. Vad som nu ska hända är svårt att veta med om det blir våldsamt nu finns nog mycket som pekar på att militären sätts in.