Foto: Arash Mokhtari/SR

Sofia har mött homofobin i Albanien

8:42 min

Konstnären Sofia Hultin har gjort ett konstprojekt i Tirana för att lyfta fram lesbiska kvinnor i Albanien och har träffat flera kvinnor som trots landets hårda antigaykultur vågar leva öppet med sin sexualitet. Hela programmet hittar du på Verkligheten i P3 .

Verkligheten i P3 handlar ikväll om situationen för lesbiska kvinnor i Albanien. Sofia Hultin är konstnär och har i samband med ett konstprojekt mött Xheni, en av få kvinnor som vågar vara öppen med sin sexualitet i ett land med utbredd homofobi.

– Jag åkte till Tirana för att lyfta fram den lesbiska historien i landet som ofta skuggas över av manlig homosexualitet. I mitt konstprojekt fick jag hjälp av en förening i Tirana som hjälpte mig att komma i kontakt med kvinnorna som sen kunde berätta om situationen för lesbiska kvinnor.

Sofia träffade flera kvinnor som berättade om en mycket utbredd homofobi i den albanska skolan.

– Flera kvinnor vittnade om en extrem homofobi i skolan och att lärarna då jämför homosexualitet med sjukdomar. En tjej berättade om hur hon själv satt i skolan och vågade inte berätta om sin homosexualitet och fick dessutom höra att hon var sjuk som var lesbisk.

Under resan till Albanien fick Sofia mycket uppmärksamhet för sitt projekt i flera tv-program och tidningar.

– I Albanien tycker man att det är spännande med lesbiska kvinnor fast på ett ganska exotifierat sätt. Jag var med i ett program där programledaren ställde rätt tramsiga frågor och man kunde märka att det inte har pratats så mycket om lesbiska kvinnor i landet. Men det kändes viktigt att ta chansen som lesbisk kvinna att synas i TV i ett land som har så utbredd homofobi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista