Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Gymkort för miljoner samlar damm

1:24 min

I januari är det många som söker sig till gymmet med nyårslöften om att träna bort julmaten. Men många lovar mer än vad de håller och gymkort för flera miljoner samlar sen damm. 

Jonas som tränar på ett gym i Luleå har märkt av många nya personer som vill komma i form.

-- Det är många som vill bli hälsosamma men som till slut inte känner att de har tid eller motivation för det, säger han.

Jonas tränar ihop med kompisen Sebastian.

– En vanlig Svensson är ju ganska lat av sig. En Soffpotatis typ, säger säger han.

När de tränade dagarna efter nyår gymmet smockfullt av nya ansikten.

– Men sen gick det typ en vecka, då var det som vanligt igen, säger Sebastian.

Det är just efter nyår och efter grillsäsongen på sommaren som flest vill komma i form, och ofta sätter dem alldeles för höga mål, ibland med sju pass i veckan menar Susanne Vesterlund är chef på gymmet.

– Det brukar bli ganska ohållbart för det funkar inte riktigt med livet. För vissa funkar det men ytterst få har möjlighet att lägga ned så mycket tid, säger hon.

Här på hennes gym, och på flera andra kedjor i landet som nyhetsbyrån TT har ringt runt till, så finns det flera gymkort som folk betalat för men som sen inte används. På gymmet i Luleå handlar det om en eller två procent av alla kunder och de försöker gymmet att locka tillbaka genom peppande mejl. 

Men tjänar inte ni på att folk betalar samtidigt som de inte belastar maskinerna på gymmet?

– Ja, man kan ju tro det. Men de som är här ofta blir våra reklampelare och då blir det fler som upptäcker oss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista