Färre unga gravida efter MTV-serie

6:00 min

Kan tv-tittande minska antalet tonårsgraviditeter? Det verkar faktiskt så, i alla fall i USA. Där har man hittat ett samband mellan områden där realityserier om tonårsmammor är populära, och en minskning av antal tonårstjejer som får barn.

Varje gång MTV sänder ett avsnitt av "16 and pregnant" och andra liknande realityserier om tonåringar som blir med barn, föder barn eller väljer abort, så ökar sökningarna på nätet om graviditeter, aborter och preventivmedel.

Ämnena trendar också på Twitter, Facebook och andra sociala medier under programmens sändningstid.

Unga tjejer och killar som tittar på de här programmen verkar också påverkas ännu mer direkt.

En ny tung undersökning visar att i de områden i USA där unga tittar extra mycket, där har antalet tonårsgraviditeter minskat snabbare än på andra håll, där programmen inte har lika höga tittarsiffror.

Nina Tryggvason  är sociolog vid Högskolan i Väst och tror att bland annat jämställdheten i Sverige gör att färre unga svenska kvinnor föder barn än i USA.

– Det är ju väldigt intressant sätt att se på hur ungdomar tar till sig det som sänds på tv. Och det kan ju vara bra att unga får många olika intryck innan de beslutar sig för om de vill ha barn eller inte.

Nina Tryggvason  tror att anledningen till att vi i Sverige har en så pass låg andel unga mödrar beror på ungdomars syn på framtiden.

– Många unga vill nog satsa på jobb och karriär vilket gör att de väntar med att skaffa barn. Det i sin tur beror ju på att vi är mer jämställda i Sverige än på en del andra platser i världen och det gör att även unga kvinnor satsar på jobb och därför väntar med barn. Dessutom har vi en abortlagstiftning som gör att kvinnor som blir gravida kan välja att inte föda barnet vilket också är socialt accepterat att göra i Sverige. Och så är det inte i alla andra länder.

Sedan "16 and pregnant" började sändas 2009 här i USA anser forskarna att så mycket som en tredjedel av hela minskningen av antalet tonårsgraviditeter kan bero på att framför allt tonårstjejer tittar på tv-program där det visar sig att det kan vara väldigt tufft att få barn som väldigt ung.