Foto: Annelie Lanner

Oljudet har gjort musik av magsjukan i Östersund

6:32 min

I dag inleddes rättegången efter det stora magsjukeutbrottet i Östersund för tre år sedan, när uppemot 30 000 Östersundsbor smittades av en parasit i dricksvattnet. Sedan dess har livet förändrats i staden, menar hiphopkollektivet Oljudet, som när de själva blev sjuka släppte en låt om parasiten cryptosporidium. 

Östersund kommun står åtalad för miljöbrott och vållande till annans sjukdom. Detta efter att parasiten Cryptosporidium spridits via dricksvattnet och uppemot 30 000 personer insjuknat i bland annat magsmärtor och diarré. Hiphopkollektivet Oljudet är från Östersund och har gjort en låt om händelsen och i dag gästar Oljudet P3 Nyheter med Sjödell.

– Vi fick idéen när vi satt och hängde i vår studio. Jag hade ett beat och så ville vi skriva om nått som folk snackar om och då blev det magsjukan. Vi åkte själva på sjukan och spydde helt sanslöst i flera dagar, säger Hank.

Hank säger att han än i dag inte dricker vattnet i Östersund eftersom han inte litar på att det är ok. Och det gjorde också Oleg till en början.

– Jag gick också och köpte vatten länge men nu pallar jag inte längre. Och vad gäller rättegången är det ju klart att folk ska få ersättningen om de blivit sjuka. Men pengar till ett eventuellt skadestånd tas ju från kommunens pengar som ju är våra pengar så det blir lite konstigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista