Bombattentat skakar folkomröstning i Egypten

9:21 min

Tidigare i dag sprängdes en bomb i närheten av en domstol i Egypten och på gatorna finns uppåt 350 000 poliser och militärer som försöker möjliggöra folkomröstningen i Egypten.

När Egypten i dag folkomröstar fram en ny grundlag är det tredje omröstningen sedan Hosni Mubarak störtades våren 2011. Och läget i Egypten beskrivs som allt annat än stabil. Azza Kamel är grundare av organisationen Appropriate  Communication Techniques som arbetar för att förändra bilden av kvinnor i mellanöstern och är nu på plats i Egypten.

– Ingen ska ha skadats av bomben och det verkar som om människor trots det inträffade vågar sig fram till vallokalerna och i egyptiska medier talas om att många väntas rösta i den här omröstningen. Vid den lokal jag är nu är det faktiskt ganska lugnt men jag har hört att det pågår våldsamheter på andra håll i landet.

Azza säger att människor hon pratat med längtar efter stabilitet med en trygg regering och att de är trötta på kaoset.

Nathalie Besèr har skrivit boken "Brödraskapets uppgång och fall" och är också expert på mellanösternfrågor.

– Den här folkomröstningen kan ses som ett test på lojaliten till militären och den militärkupp som avsatt den förra regeringen. Och om den nya grundlagen röstas igenom kommer framför allt polisens och militärens makt att stärkas. Det innefattar bland annat valet av försvarsminister och åtalsmöjligheter.

Nathalie Besèr menar att militären i Egypten äger mycket i landet och kontrollerar allt ifrån oljereserv till butikskedjor.

– Om den nya grundlagen nu går igenom riskerar Egypten att delas upp mellan religiösa grupper och det är inte vad landet behöver, säger Nathalie Besèr.