Christian Ohlsson från Radiosporten och prins Carl Philip delar ut Jerringpriset på Idrottsgalan 2014 till Henrik Stenson som är årets vinnare Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.

Röstkampanj i Jerringpriset

1:23 min

Med ett par timmar kvar av omröstningen till Jerringpriset skickade Svenska Golfförbundet ut ett mejl till sina 500 000 medlemmar och uppmanade dem att rösta på Henrik Stenson. Flera förbund hade liknande "röstkampanjer".

Golfspelaren Henrik Stenson vann Radiosportens Jerringpris, han fick 253 188 röster. När det var ett par timmar kvar av omröstningen skickade Svenska Golfförbundet ett mejl till sina 500 000 medlemmar och uppmanade dem att rösta på Henrik Stenson. Vinnaren själv ser inget problem med det:

– Det är väl ganska naturligt att alla golfare är intresserade av att rösta på en golfare. Jag antar att skidåkarna röstar på Johan Olsson och golfarna röstar på mig.  

Det var flera förbund som skickade ut liknande uppmaningar. Svenska Skidförbundet uppmanade folk på Facebook att rösta på skidåkaren Johan Olsson och Svenska Innebandyförbundet gjorde samma sak fast med innebandylandslaget herrar. Sådana här "röstkampanjer" är varken fel eller fusk, utan en del av omröstningen, säger Radiosportens chef Jakob Sillén:

– Priset är ju baserat på ett engagemang hos svenska folket. Om det är engagemanget då blir stort är det snarare en naturlig del än någonting som vi kan påverka, säger han.

Hur mycket tror du att mejlet från Svenska Golfförbundet påverkade omröstningen?

– I och med att många förbund skickat ut sådana här mejl så kan man säga att förutsättningarna är samma för alla. Du kan få en del röster där men påverkan är marginell, säger Jakob Sillén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista