Självförsvarsgrupperna hävdar att de tvingats beväpna sig. Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Medborgargarden försöker ta kontroll i Mexiko

5:23 min

I Mexiko försöker medborgargarden ta kontroll över delstaten Michoacán. Detta efter att en drogkartell i området fått allt mer inflytande.

I natt återtog federala polisstyrkor kontrollen över delstaten Michoacán som fram tills dess kontrollerats av medborgargarden. Anledningen till att människor i delstaten Michoacán beväpnat sig sägs vara för att de måste skydda sig mot drogkartellen Tempelriddarna. Sveriges radios korrespondent Lotten Collin vet mer om situationen i Mexico.

– Det här är vanliga människor som bestämt sig för att försöka bestämma den här drogkartellen Tempelriddarna. Och nu har medborgargardet avväpnat polis, gripit människor som de tror har samröre med kartellen och tagit kontroll över delar av städernas torg för att hålla koll.

Lotten Collin menar att medborgarna har tröttnat på att polisen inte har någon kontroll över drogkartellen och att de nu vill provocera fram en ordentlig förändring för att säkra vardagen för de som bor i området.

– Den här kartellen som invånarna vill skydda sig ifrån har ett stort inflytande i området och står bakom en stor del av korruptionen. Och även om Tempelriddarna själva vill beskriva sig som fredliga och goda så vill inte befolkningen att staden ska styras av en drogkartell utan istället få tillbaka en fungerande stadsapparat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista