Ian Mckellan, känd som Gandalf, skriver öppet brev till Putin om antigaylag. FOTO:TT

Gandalf kritiserar Putins antigaylagar

Ian McKellen, känd som Gandalf i Sagan om ringen och Hobbit-filmerna ger sig in i politiken. Tillsammans med en rad Nobelpristagare har han skrivit till ryske presidenten Vladimir Putin.

I det öppna brevet uppmanas den ryske presidenten dra tillbaka en antihomosexuell lag från förra året, som redan rönt hård internationell kritik.


I Ryssland beskrivs lagen som ett sätt att skydda barn och förbjuder propaganda för icke-traditionella sexuella relationer, underförstått homosexuella relationer, till minderåriga. Det har fått många gayaktivister att kräva bojkott av OS i Sotji.


Förutom skådespelaren Ian "Gandalf" McKellan har 27 Nobelpristagare skrivit under, som litteraturpristagaren Herta Müller och två kemipristagare från 2003 och 2009.
74 årige McKellen är själv gay och har tidigare kritiserat Ryssland för lagen, brittiska regeringen har avrått honom från att åka till Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista