Foto: nationalmuseum/Flickr/CC BY-NC

Vikingar ska minska motsättningar i Dubai

5:01 min

Tre vikingaskepp och 400 vikingaklädda människor från hela världen förbereder sig nu för avfärd mot Dubai för den fem dagar långa vikingamarknaden som ska hållas där i mars. 

För första gången ska en vikingamarknad hållas i Dubai där invånarna ska kunna köpa skinnpungar, köpa mjöd och kolla på en kopia av Trelleborgs ringmur. Bakom den fem dagar långa vikingamarknaden står Ragnar Wick som i dag gästar P3 Nyheter med Sjödell.

– Det här började med att jag har en kompis som flyttade till Dubai och han har precis som jag hållt på mycket med vikingatid. Och i Dubai finns ett stort intresse för vikingar vilket förklaras av att en muslimsk handelsman från långt bak i historien mötte på vikingar.

Ragnar Wick säger att de som kommer till marknaden har ett stort intresse för tillverkning av smycken och hantverk.

– Människor här nere är väldigt intresserade av kopplingen mellan Norden och arabvärlden. Man har gjort arkeologiska fynd där vikingaringar med inristade symboler på Allah så det finns historiskt sett flera kopplingar.

Pengarna som marknaden drar in ska gå till byggandet av en moské i Dubai som ska symbolisera banden mellan Norden och arabvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista