Bröstmjölksdonatorn Anna Witthammar och dottern Linn. Foto: Privat

Kan du tänka dig att donera bröstmjölk?

8:59 min

Behovet av bröstmjölk är stort på många sjukhus i landet och jakten på kvinnor som kan tänka sig donera pågår för fullt.

Förra veckan meddelade Helsingborgs lasarett att bröstmjölksreserverna nästan är slut. Och nu söker landets samtliga 28 neonatalavdelningar kvinnor som kan donera bröstmjölk. Anna Witthammar valde i samband med sitt andra barn att också donera en del av sin bröstmjölk.

– Jag kände att jag ville hjälpa den avdelningen som hade hjälpt mig när jag födde barn och självklart de som barn som behöver mjölk. Och det är inte så avancerat utan jag åker in till sjukhuset, kopplar liksom på en pumpmaskin och sen tankas det ut.

Anna säger att hon inte vet hur mycket mjölk hon har donerat men tror att det når ungefär 7 liter. Och ersättningen är 150 kr per liter.

Katrin Jönsson är avdelningschef på neonatalavdelningen Helsingborgs lasarett och säger att mjölkreserven behövs för att kunna ge till barn vars mammor ännu inte hunnit få igång produktionen.

– Vi har ibland mammor som inte orkar eller kanske inte har fått igång amningen och då behöver vi få fram mjölk. När barn är så små klarar de inte mjölkersättning utan det ska helst vara riktig mjölk.

Katrin Jönsson säger att de på sjukhuset ständigt har ett behov av bröstmjölk men att de hittills inte upplevt att reserverna tagit helt slut.

– Vi ser till att alltid gå ut i god tid för att inte bli torrlagda. När vi får in en donator gör vi en ordentlig utredning för att hitta eventuella sjukdomar och för att vi vill se kvaliteten på mjölk. Donatorn måste också vara rökfri, inte gå på mediciner och inte heller ha piercat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista