Foto: Grant Halverson / TT

Coop och Converse möts i rätten

6:06 min

Efter att Coop stämdes för att ha sålt piratkopior av Converse-skor möts de för första gången i rätten idag. 

Världens mest sålda skomodell piratkopieras och säljs i Coops butiker i Sverige. Det är vad amerikanska Converse menar, som stämmer Coop på drygt 2,7 miljoner kronor och vill förbjuda dem att sälja skor som liknar originalet.

Enligt Converse har Coop sålt skomodeller som är falska, utan den säkerhetskod som bara äkta Converse har.

Men det stämmer inte, enligt Coop, som förnekar att modellerna skulle vara falska. Dessutom har skorna slutat säljas i butik i väntan på ett avgörande, säger Coop.

Anders Rydell har skrivit mycket om klädkopior och har följt tvisten.

– Kopiering av varor har pågått tusentals år tillbaka i tiden och är inget nytt fenomen. Men här verkar det som om man försökt sälja kopior på ett sätt där kunden ska tro att det är den äkta varan. Och det är många som vill ha märkesvaror så om det erbjuds en märkesvara till ett lägre pris blir nog många intresserade.

Anders Rydell tror inte att en eventuell dom kommer att påverka piratkopiering.

– Det här handlar ju framför allt om att de två företagen bråkar med varandra och kanske egentligen inte så mycket om kopiorna i sig. Det finns ett stort intresse för att köpa kopior av märkesvaror eftersom många kopior håller rätt så hög kvalitet.

Vilket av företagen som har rätt kommer avgöras i Stockholms tingsrätt, där parterna alltså möts för första gången idag i en muntlig förberedelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista