Foto: TT.

Var fjärde bisexuell tjej har funderat på självmord

1:35 min

"Det är bara en fas. Alla tjejer hånglar med sina kompisar." Bisexuella tjejer blir ofta ifrågasatta, vilket skulle kunna vara en förklaring till att de mår sämre än både hetero- och homosexuella killar och tjejer. 

– Det var en lång period då jag inte ville definiera min läggning. Jag tror det handlade om att jag visste att om jag skulle säga att jag var bisexuell, så skulle jag få väldigt mycket skit för det. Det är lättare att slinka igenom om man säger att man är odefinierad, att man inte vill sätta en stämpel på sig själv, säger Vanda Gavel.  

En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att dubbelt så många bisexuella tjejer som heterotjejer har upplevt diskriminerande eller kränkande behandling det senaste året. De bisexuella tjejerna upplever också mycket oftare diskriminering än både bögar och bisexuella män.

En fjärdedel av de bisexuella kvinnorna hade någon gång det senaste året haft självmordstankar. Även bland bisexuella killar var det många som haft självmordstankar.

Även när det gäller självmordstankar är det mycket vanligare för hela den homo- och bisexuella gruppen än för heterosexuella, och allra vanligast bland bisexuella tjejer.

En förklaring kan vara att många bisexuella tjejer varken känner sig accepterade i det homo- eller heterosexuella samhället, något som Matilda känner igen:

– När jag har sökt mig till HBTQ-communities, samtalsträffar, caféer och sådant, där man ska kunna prata i en trygg miljö, så har min närvaro ifrågasatts. "Du är ju inte utsatt på riktigt!" och "Vad gör du här?". Det har varit jättejobbigt att höra, säger Matilda. 

– Jag tror att man måste börja prata om bifobi som ett specifikt problem. Jag tror att många tänker att det som bisexuella drabbas av är 50 procent homofobi, och det stämmer inte, säger Vanda Gavel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista