Sydsudanesiska flyktingar som flytt från staden Bor. Foto: Ben Curtis/TT.

Strider i Sydsudan tvingar tusentals på flykt

7:09 min

Tusentals människor flyr nu striderna i Sydsudan och allt fler hjälporganisationerna upplever att de inte har resurser nog att hantera de behövande.

Striderna mellan rebeller och militären är fortsatt intensiva i Sydsudan och 84 000 människor beräknas vara på flykt från det hårdast drabbade området runt staden Bor. I hela Sydsudan är omkring 350 000 på flykt från oroligheter och hjälporganisationer som befinner sig i området får allt svårare att nå ut med hjälp. Sveriges radios korrespondent Richard Myhrenberg var nyligen på plats i staden Bor.

– Människor jag möter här som är på flykt är ofta väldigt trötta och slitna. För att få råd med biljett över Nilen måste många sälja allt de har så när de flyr har de nästan ingenting med sig. Och när de väl kommer över bor de på marken och under träd i väntan på hjälp.

Richard menar att den konflikt som till en början varit politisk har övergått till att bli en etnisk konflikt.

– Konflikten mellan de två grupperna har pågått sedan lång tid tillbaka. på nittiotalet dödades människor ur gruppen Dinka och sedan dess har det varit irriterat. För få ordning på den här konflikten måste det skapas en plattform för diskussion där grupperna kan mötas.

Monika Oswaldsson är ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

– Människor vi möter är ofta uttorkade och i stort behov av vård. De jag pratat med är väldigt rädda för sin och sina barns säkerhet och måste ofta fly så plötsligt att de inte hinner få med sig något. Och vad vi nu ser är en ökande humanitär kris och det blir allt svårare att nå ut med hjälp ju mer tiden går.

Monika Oswaldsson säger att det finns många fältarbetare som vill hjälpa till. I nuläget är 3000 arbetare på plats och mer personal är på väg till området, trots att det vid vissa tillfällen blivit så pass oroligt att personal har fått evakueras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista