Foto: Niklas Mannheimer Ruberg/SR
Veckans torsdagsgäst

Josefin Neldén gör succé som 7-åring

"Att vara guldbaggenominerad känns helt otroligt kul"
14 min

Hon debuterade som punkare i filmen Tjenare Kungen och är nu guldbaggenominerad i kategorin "bästa kvinnliga biroll" för sin roll som Lena i filmen Känn ingen sorg. I dag hör du veckans torsdagsgäst Josefin Neldén berätta om hur hon blev MMA-fighter på 6 veckor och om teaterstudierna i Frankrike.

När Josefin Neldén var 19 år gjorde hon sin första filmroll och debuterade då i Ulf Malmros film "Tjenare Kungen". Sedan dess har hon gjort allt från reklaminspelningar till rollen Lena i den Håkan Hellström-baserade filmen "Känn ingen sorg" och på måndag kan hon få sin första guldbagge. I dag hör du henne i P3 Nyheter med Sjödell.

– Att börja som 19-åring var väldigt roligt och ibland saknar jag den där känslan jag hade då. Arbetet var så prestigelöst och vi jobbade för att det var så roligt, inte för något annat liksom. Nu är det mer på riktigt och lite krångligare. Och det här med att hitta jobb och så är rätt krävande. Det kräver hårt jobb att lyckas liksom!

Josefin säger att även om det hade varit roligt att som andra skådespelarkollegor åka till Hollywood så är inte det viktigast av allt att få resa iväg för att skådespela.

– Jag jobbar gärna med film på andra ställen i världen men samtidigt trivs jag väldigt bra med att jobba på en teater i Göteborg. Det handlar mer om vad man gör än om var man är. Det är mer så att jag ibland kan längta efter att göra helt andra roller, kanske som gammal och vis eller så. I mina andra roller har jag spelat yngre personer så det hade varit kul.

Att spela rollen som Lena i ”Känn ingen sorg” har varit speciellt för Josefin eftersom hon alltid varit ett stort Håkan-fan vilket hon också tog med sig in i rollen som Lena.

– Jag har inte haft en enda kärleksrelation utan att Håkans musik varit med på något vis. Och det har nog hjälpt mig, eller i alla fall musiken har fått mig att spela min roll på det sättet som jag gjorde.

När Josefin tappade motivationen för teater och film bestämde hon sig för att åka till Frankrike och studera teater. Och skolan hon var på var inriktad på att allt ska vara roligt på scenen och det fick henne att hitta tillbaka till glädjen i jobbet.

– Det är viktigt att ha kul på scenen och att ha roligt när man arbetar. Trivs man inte på jobbet så tror jag att det blir en sämre föreställning och det vill jag ju inte. Men det är ett krävande jobb som också gör att jag måste prioritera bort saker hela tiden och det är slitsamt.

Just nu är Josefin som 7-åring i föreställningen 2556 dagar på Backateatern i Göteborg.

– Jag spelar ju 7-åring nu och det var också när jag var 7 år som jag började spela teater. I den här föreställningen är hela publiken också 7 år gamla och det är väldigt roligt. Den unga publiken blir väldigt engagerade i det som händer och det är fantastiskt kul.

I vår ska Josefin hålla på med en hel del även om hon ännu inte kan berätta exakt vad det blir.

– Jag ska spela den här teatern fram till i maj och sen blir det nog en liten roll i Ulf Malmros nya film. Sen blir det lite annat men det kan jag inte berätta om riktigt än… Först och främst ska jag klara av måndagens nominering vilket känns helt fantastiskt. Guldbagge är ju det största man kan få som skådespelare i Sverige. Så nu håller jag tummarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".