Foto: Fredrik Sandberg/TT

Män som super kan tappa minnet snabbare

1:12 min

Män som super riskerar att hjärnan åldras snabbare och att minnet blir sämre, visar en ny studie från Uppsala Universitet.

– Jag tror det stämmer väldigt bra faktiskt. Alkohol skadar ju, det är ingen hemlighet, säger Bernad Espejo i Växjö som själv inte dricker särskilt ofta.

I studien har 10 000 personer följts under tio år. Den visar att män som drack tre små starköl om dagen riskerade att tappa minnet snabbare.

– Att det påverkar minnet är jag inte jättechockerad över. Det är möjligtvis skillnaden mellan män och kvinnor som är ett rön, samtidigt som kvinnorna inte utgjorde så stor del av testgruppen, säger Louice Petersson, alkohol- och narkotikakonsulent på landstinget Kronoberg.

I studien varnas också för att helgsupa - och det gäller både män och kvinnor.

– Det är väldigt olika hur man dricker, när man dricker och varför. Jag kan nöja mig med ett glas vin om dagen, bara för att det är gott – inte för att det är alkohol. Men i stora mängder kan jag förstå att det förstör för en, säger Bernad Espejo i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista