Fungerande SFI-bonus tas bort

1:38 min

Pengabonus för att få unga att klara svenska för invandrare fungerar, visar en utvärdering. Men nu ska bonusen bort.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har kommit fram till att 12 000 kronor framförallt har fått unga SFI-studenter att lära sig fortare.

En av de som fått bonusen för att lära sig svenska snabbare är 27-åriga Wei Wei. Hon kommer från Kina och pluggar nu på handelshögskolan i Stockholm. Hon har lite svårt att prata på svenska, men läser och skriver bra.

När Wei Wei fick höra att invandrare som klarar högsta SFI-nivån på ett år belönas med 12 000 kronor tänkte hon: "Det ska jag klara!".

SFI-bonusen har fått kritik. Inte alla tycker det är en bra idé att locka elever med pengar. Många SFI-skolor har sagt att det är orättvist mot de elever som har sämre förutsättningar och ingen chans att få pengarna. Regeringen tar bort bonusen till sommaren.

Men för en grupp, framförallt unga invandrare med studievana, så verkar bonusen ha fungerat.

Ekonomiprofessorn Olof Åslund fick i uppdrag att utvärdera bonusen. Det är bara i Stockholm man sett resultat. Men att tre procent fler klarade SFI-kursen inom ett år pekar på att pengar kan motivera elever, säger han.

– Vi har inga synpunkter på avskaffandet och det finns en hel del saker i den negativa vågskålen. Jag tycker dock att det är felaktigt att säga att det inte finns några indikationer på positiva effekter, för det gör det faktiskt.

Och Wei Wei fortsätter lära sig svenska. Hon tar fram papper och penna och skriver ner en mening: "Hoppas jag kan använda min talang för att göra Sverige till en bättre plats".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista