Foto: Karen Bleier / Scanpix

Facebook stänger ner grupp med halvnakna tjejer

0:59 min

En Facebook-grupp som hänger ut halvnakna tjejer på nätet har stängts ner efter anmälningar. Frilansskribenten och bloggaren Malin Michea har engagerat sig i att få så många som möjligt att anmäla gruppen.

En tjej drar ner sitt linne för att visa allt förutom bröstvårtorna. Bilden ligger som profilbild på en av de Facebook-grupper där personer sprider bilder från tjänsten Snapchat. Inne i grupperna finns många andra liknande bilder på halvnakna tjejer.

– Jag tycker det är jätteproblematiskt. Det handlar om en exploatering av människor som absolut inte borde vara tillåten, säger Malin.

Att en grupp stängs ner hjälper inte. Bilderna finns fortfarande kvar på Facebook.

– Jag tycker att det visar på den dubbelmoral som finns hos Facebook när det gäller vilken typ av material man raderar.

Vad tycker du Facebook borde göra?

– De borde ta hårdare tag mot den här typen av sidor, säger Malin Michea.

Frida Löwengren jobbar med att svara på frågor åt Facebook i Sverige. Hon säger att man plockar bort grupper om man får in anmälningar.

– Facebook tycker helt enkelt inte att man ska övervaka användarna så till vida att man inte går igenom deras innehåll innan de publicerar det. Men självklart agerar man så snart man får in anmälningar om det här.

Men om det skiljer bara på något tecken vad grupperna heter, tittar man inte över de som redan finns där?
– Om det kommer till Facebooks kännedom så tittar man på det, säger Löwengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista