Stockholm och Åre skulle ha ansökt om OS. Foto: TT.

Inget vinter-OS i Stockholm

0:46 min

Moderaterna i Stockholms stad säger nej till att ordna vinter-OS i Stockholm 2022. Det innebär att hela den borgerliga majoriteten är emot en ansökan.

Vad tycker du om beskedet? Kommentera här!

– Tyvärr så är det så att vi bedömmer att det inte är realistiskt att gå in med en ansökan om OS 2022, säger finansborgarråd Sten Nordin (M).

Varför inte?

– Fortfarande behöver vi gå igenom det ekonomiska materialet och säkra de ekonomiska kalkylerna. Svenska Olympiska Komittén har gjort ett seriöst och bra arbete, men det här är väldigt komplicerad ekonomi. Kalkylerna förändras.

Sten Nordin (M) nämner också en annan förklaring;

– Vi har nu satsa på 140 000 nya bostäder. Det är ett otroligt krävande program. Vi måste nu lägga vårt fokus och våra pengar där.

I ett pressmeddelande skriver idrottsborgarråd Regina Kevius (M):

"Att arrangera ett vinter-OS innebär stora investeringar i nya idrottsanläggningar, exempelvis för bob och rodel. Den typen av anläggningar finns det tyvärr inget behov av efter OS".

Centerpartiet och Folkpartiet har tidigare gått ut och sagt att det skulle bli för dyrt för Stockholms skattebetalare att ordna ett OS.

Tidigare idag lämnade även Kristdemokraterna ett nej. Partiet säger att det inte vill spekulera med skattebetalarnas pengar.

Därmed står det klart att det inte finns något stöd från Stockholms stad att lämna in en OS-ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista